Post | november 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilligster bij Home Start

"Met een paar uurtjes aandacht in de week kun je een gezin echt vooruit helpen en dat geeft enorm veel voldoening"! 


Mijn naam is Anke Schaper-Hoornstra, 62 jaar en al weer een aantal jaartjes als vrijwilliger actief bij Home-Start. Nadat mijn man in 2012 overleed stortte ik mij op mijn liefhebberijen en hobby’s. Mijn interesse ligt bij de kunst en de literatuur. Ik schrijf graag en heb onder andere geschreven voor het kindertijdschrift Taptoe. Tekenen en schilderen doe ik graag en verder zit ik ook nogal eens in de kunstzinnige hoek te prutsen met stofjes en garen. Dingen voor mezelf doen was wel goed voor de rouwverwerking, maar gaf op den duur niet genoeg voldoening. Ik heb een chronische aandoening, dus werken ligt moeilijk, maar ook geen talent om bij de pakken neer te gaan zitten. Mijn laatste betaalde baan zat in de grafisch ontwerp- en reclame hoek. Op de basisschool van onze kinderen heb ik mij altijd ingezet in de Ouderraad en samen met een aantal andere moeders creatieve lessen gegeven op de vrijdagmiddag. Daar genoot ik ontzettend van. Ik kreeg ze allemaal aan het tekenen. Verder heb ik mij een paar jaar ingezet voor een gemeentelijk project voor verbetering van de wijk waarin ik woon. Door de corona crisis ligt dat voorlopig stil.

In de Stellingwerf las ik een oproep om vrijwilliger te worden bij Home-Start Humanitas. Ik was meteen enthousiast. Je wordt ingezet bij gezinnen die een moeilijke periode doormaken, of je helpt bv. een kind met leerproblemen binnen het gezin. Soms merk je dat het vooral gaat om een luisterend oor en het gaat altijd om een hulpvraag die buiten de officiële instanties valt. Voorop staat de hulpvrager zelfvertrouwen en oplossingen te bieden waardoor deze zonder jou verder kan.

Voordat je ingezet wordt krijg je samen met je collega’s een opleiding die heel enthousiast en met ernst en veel humor gegeven wordt door onze coördinator Margriet Verloop. Geen moeilijke ingewikkelde stof, maar meer leren nadenken over opvoeding, de ingewikkeldheid waarin gezinnen soms terecht komen en jou helpende en ondersteunende rol daarin.

Vooral het rollenspel vond ik geweldig! Niet dus! Maar je leert er wel je eigen grenzen mee kennen.


Margriet blijft je aanspreekpunt en geeft ondersteuning. Regelmatig organiseert ze workshops en terugkomochtenden waar je samen met de andere Home-Starters van gedachten kunt wisselen.


De meeste voldoening die ik krijg door mijn vrijwilligers werk is, als het gezin aangeeft je hulp niet meer nodig te hebben. Je sluit dan een periode af waarin je ze hebt zien groeien naar zelfstandigheid. Dan is het afscheid wel moeilijk, maar ze kunnen verder, mede dankzij een paar uurtjes per week en de aandacht die jij ze gaf.


Overweeg je om vrijwilliger te worden? Niet twijfelen maar doen! Het levert je contacten op, energie, voldoening op en je leert de wereld eens anders kennen dan vanuit je luie stoel! Er is altijd wel iemand of iets waar jij je talent voor in kunt zetten! 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwillige chauffeur

| Verhalen van vrijwilligers
Als vrijwilliger blijf ik actief en kan ik iets aan de samenleving teruggeven
Lees meer

Vrijwilligster bij Kledingbank Het Winkeltje

| Verhalen van vrijwilligers
Ik word er blij van als klanten tevreden de winkel verlaten

Lees meer