Post | augustus 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Voorzitster bestuur Breuningslaan

“Werken als vrijwilliger is ontzettend belangrijk en leerzaam"!


Rinnie Westerbeek (67 jaar) vertelt met veel enthousiasme over haar huidige vrijwilligerswerk. Zij woont in de Breuningslaan en zet zich al enkele jaren, als vrijwilliger in voor de Stichting Breuningslaan. Rinnie heeft eerder gewerkt bij o.a defensie in de catering, dat zij deze baan kreeg was mede te danken aan de vermelding van vrijwilligerswerk op haar CV. Zij heeft daarna tot aan haar pensionering bij Vitablend gewerkt.


Het vrijwilligerswerk van Rinnie begon allemaal al eindjaren 80. Er kwamen toen vele vluchtelingen vanuit Cambodja naar Nederland. Rinnie werkte als vrijwilligster in Steenwijk bij ROA (Regionaal opvang Asielzoekers). “Werken met vluchtelingen bracht mij voldoening en plezier ” zo vertelt Rinnie.

Rinnie had bij Vluchtelingenwerk verschillende taken zoals mensen begeleiden naar het ziekenhuis, begeleiding doktersbezoeken, ondersteunen bij scholing en huishoudelijke klusjes.


Een aantal jaren later kwam zij weer als vrijwilligster terecht bij vluchtelingenwerk. zij begeleide toen vrijwillig vluchtelingen uit Joegoslavië, Irak en Soedan. Zij zette o.a. een winkeltje op en zorgde dat er kleding uitgewisseld werd voor de vluchtelingen. “Als ik mij ergens in vast bijt ben ik net een pitbull". "Ik haalde overal kleding vandaan”, aldus Rinnie. “Ik organiseerde voor de kinderen sinterklaasavonden en liep met de kinderen en enkele volwassen vluchtelingen de avondvierdaagse". “Werken met verschillende culturen is leerzaam en ik vond vooral de samenwerking met de andere vrijwilligers erg gezellig".


In 2008 is het Inloophuis in de Breuningslaan geopend. Rinnie zit als vrijwilligster in het bestuur en is voorzitter. Samen met andere vrijwilligers geven zij invulling aan dit inloophuis. Zo organiseren zij koffieochtenden, houden de deur open voor de buurt, onderhouden de tuin netjes en lenen tuingereedschap uit aan bewoners, zodat zij die kosten niet hoeven te dragen. Vele bewoners weten het Inloophuis te vinden omdat Rinnie contact legt met bewoners op straat.

Als Rinnie gevraagd wordt wat haar nou precies motiveert om dit vrijwilligerswerk te doen zegt ze; “sociale contacten vind ik belangrijk , betrokken voelen bij mijn wijk/ straat. Ik wil graag behulpzaam zijn”.

 “Dit inloophuis is voor de gemeenschap hier belangrijk zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ik hoop dat het nog heel lang blijft voortbestaan”!

Deel blogpost