Vrijwilligerswerk in tijden van Corona

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten we meer voor elkaar doen: denk aan het doen van boodschappen voor mensen met klachten die binnen moeten blijven, medicijnen ophalen, de hond uitlaten, en meer. Daarom willen we vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers zo goed mogelijk op de hoogte stellen van de mogelijkheden.

Vrijwilligerswerk in tijden van Corona

Initiatieven

Zorg voor elkaar: hulp bieden of hulp nodig?

Het is mooi om te zien dat er al in veel dorpen en wijken initiatieven zijn om elkaar te helpen. Wil jij hulp bieden of hulp krijgen?


Vanwege het coronavirus moeten we ons houden aan de regels van het RIVM. Voor iedereen heeft dit veel impact, maar vooral de kwetsbaren, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, moeten extra voorzichtig zijn. Daarom kunnen zij jouw hulp goed gebruiken.


Wat kan ik doen?

Denk aan boodschappen doen, de hond uitlaten, medicijnen halen of een kaartje sturen om te laten weten dat je aan hen denkt. Je kan zelf hulp aanbieden bij mensen uit de buurt of je opa en oma. Maar er zijn ook lokaal, provinciaal en landelijke initiatieven waar je jouw hulp in kan zetten. Of waar je hulp kan vragen.

Lokale initiatieven

Buurthuushulp in Noordwolde

Contact: Jan de Vries - 06-51010929

Burgerhulp Weststellingwerf

Praktische hulp voor inwoners van gemeente Weststellingwerf.

Helpende Hand Wolvega

Facebookpagina voor mensen die hulp nodig hebben of die hulp bieden.

Nextdoor - Helpende hand Weststellingwerf

Laagdrempelige ingang voor mensen om zich op te geven om te helpen of juist hulp zoeken

Veur en Deur in en voor Nijeholtpade

Trijntje Kohler - 0629547761

In actie met elkaar

Vooral voor leden van de pkn. Contact: 0800-1322.

Dorpsbelang in Boijl

Boijl helpt Boijl. Contact: kijk voor meer informatie op de website of bel naar 06-16834932.

Provinciaal

Sociaal Goud – Heel Friesland belt

Voorkom eenzaamheid. Bel eens af en toe naar oudere mensen. Vooral nu ze nergens heen kunnen en alleen maar binnen zitten, kan de eenzaamheid de kop op steken. Ga naar de website.

Corona Luisterservice

Worstel je met psychische vragen? GGZ Friesland heeft een gratis telefoon- en Whatsappdienst, bemand door opgeleide ervaringsdeskundigen. Contact via de website. Of bel of app naar 058 - 293 2777.

Landelijk

Informatie- en Verwijscentrum mentale gezondheid

Bij dit loket kun je terecht voor vragen en/of zorgen over de mentale gezondheid van jezelf of anderen. Heb je bijvoorbeeld corona (gehad) of werk je in de zorg en heb je vragen hoe je mentaal gezond kunt blijven? Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Rode Kruis Hulplijn

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit?  Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070 4455 888.

De Luisterlijn

Dag en nacht een luisterend oor. Contact: 0900-0767.

Corona helpdesk voor statushouders

Voor vragen over gezondheid, werk, inkomen en kinderen. Ze spreken Arabisch en Tigrinya. Maandag tot en met vrijdag 14.00 -16.00 uur. Contact: 085-580088.

#Nietalleen

Lokale organisaties en kerken zetten zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Parktische hulp of een luisterend oor? Je bent #nietalleen. Contact: kijk op de website of bel met 0800-1322.

Jouw initiatief op deze pagina?

Staat jouw initiatief hier niet bij, maar wil je dat wel graag? Stuur een mailtje.

Handreiking voor het opstellen van coronarichtlijnen voor vrijwilligersorganisaties

De maatregelen rondom het coronavirus versoepelen en daardoor kunnen vrijwilligersactiviteiten ook weer starten. Het is daarbij belangrijk dat organisaties maatregelen nemen om aan de richtlijnen van de overheid te voldoen. Ze moeten zelf keuzes maken hoe dat het best past bij de eigen mensen en activiteiten.


Movisie en NOV hebben een handreiking gemaakt voor vrijwilligersorganisaties over het hanteren van de corona-richtlijnen. Met deze handreiking kunnen vrijwilligersorganisaties protocollen opstellen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hierbij is het erg belangrijk dat de organisatie voldoet aan de basisregels om besmetting te voorkomen.


Vrijwilligerswerk vindt in vele sectoren plaats en in dit document staan aanwijzingen en verwijzingen die helpen bij het opstellen van een eigen maatregelen of protocol. Beroepskrachten en vrijwilligers hebben dezelfde verantwoordelijkheden als het gaat om het handhaven van de maatregelen.

Algemene maatregelen/maatregelen die je zelf kunt nemen

  1. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter)
  2. Als je hoest, verkouden bent of koorts hebt: blijf thuis en laat je testen bij een GGD teststraat bij jou in de buurt
  3. Was je handen regelmatig en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  4. Gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen


Meer informatie over het Coronavirus

Voor vragen over het Coronavirus kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Ook de website van het RIVM biedt actuele informatie over het Coronavirus in Nederland.