Post | mei 2023 | Kennisbank organisatie | 1 min lezen

Belastingdienst opent ANBI-loket

De Belastingdienst heeft een nieuw, digitaal loket voor ANBI-instellingen.

Bij het aanvragen van de ANBI-status komen er een paar dingen kijken. Het nieuwe loket helpt aanvragers met informatie en stappenplannen.


Een ANBI-instelling dient het algemeen nut. Om als organisatie in aanmerking te komen voor de ANBI-status moet een algemeen belang worden gediend. Een algemeen belang wil zeggen dat een gemeenschapsbelang wordt nagestreefd, en niet een individueel belang.


De Belastingdienst heeft een website geopend met een loket voor het inwinnen van ANBI informatie.  De website is vooral bedoeld voor kleinere organisaties zoals stichtingen en verenigingen vaak zijn.

Bezoekers van de website kunnen via het loket contact opnemen met deskundigen over ANBI. Op de website wordt praktische uitleg gegeven over het opzetten van een organisatie voor het algemeen nut en de eisen die daaraan worden gesteld.


Via de informatie op de website worden geïnteresseerden meegenomen in het aanvraagproces van een ANBI. Bij het doorlopen van de stappen in het aanvraagproces op de website wordt duidelijk of aan de eisen voor ANBI wordt voldaan en of de aanvraag succesvol zal zijn.


Het loket is niet bedoeld voor de professionele adviseur(s) van grote ANBI’s of voor het indienen van vooroverleg.


In Nederland zijn op dit moment ongeveer 45.000 ANBI’s ingeschreven. Hier zitten goede doelen bij maar ook culturele organisaties, verenigingen en stichtingen.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Hoe bedanken jullie de vrijwilligers in jullie organisatie?

| Kennisbank organisatie
Hoe bedanken jullie de vrijwilligers in jullie organisatie?
Lees meer

AVG

| Kennisbank organisatie
Nu alle hectiek rondom de AVG eindelijk voorbij is begint natuurlijk het echte werk pas. De Autoriteit ...
Lees meer

Wet en regelgeving

| Kennisbank organisatie
Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk voor jongeren onder de 18 jaar ...
Lees meer