Post | oktober 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilliger individuele hulpvragen Samen Doen

Jacob Wink ( 42 jaar) woont met zijn gezin in Wolvega. Jacob werkt als proces specialist bij een grote leverancier in hulpmiddelen. Jacob is al jaren actief als vrijwilliger.


Ik spreek Jacob onder het genot van een kop koffie.


Op mijn vraag wat voor hem de aanleiding is geweest om vrijwilligerswerk te gaan doen, vertelt Jacob vol enthousiasme.


“ Ik ben jarenlang betrokken geweest bij de uitvoering en organisatie van de jaarlijkse rommelmarkt op de basisschool van mijn kinderen. De laatste jaren als voorzitter van de rommelmarkt commissie. Deze grote rommelmarkt wordt 1 keer per jaar gehouden. Heel leuk om aan mee te werken. De voorbereiding van deze markt is veel werk. Met een groep vrijwilligers worden alle spullen opgehaald bij de mensen thuis. Ook worden sponsoren gezocht. Tijdens de rommelmarkt is er een verloting en zijn er allerlei activiteiten en kunnen bezoekers versnaperingen kopen. Een deel van de opbrengst van de rommelmarkt gaat naar een goed doel. “


“ Ik ben ook jaren als vrijwilliger actief geweest bij het Volvo 240-260 register. Ik heb zelf een oude Volvo 240 station als hobby. Ik ben echt een Volvo fan. Bij de Volvo club heb ik de webshop bijgehouden en bij evenementen was ik verantwoordelijk voor de merchandise. Momenteel help ik af en toe nog bij voorbeeld toertochten. Super leuk om mee te helpen”


“ Momenteel heb ik weinig tijd om heel structureel vrijwilligerswerk te doen maar wil wel graag wat betekenen voor mensen. Oktober vorig jaar zag ik een advertentie van het Vrijwilligerspunt Weststellingwerf waarin nieuwe vrijwilligers voor individuele hulpvragen ( Samen Doen ) werden gevraagd.

Ik was meteen geïnteresseerd en heb mijzelf aangemeld voor de vrijwilligerspool.”


“De ene keer help ik een ouder echtpaar met het weghalen van het onkruid in hun tuin, de andere keer verwissel ik een buitenlamp bij een oudere dame die dit zelf niet meer kan doen. Voor mij een kleine moeite maar heel waardevol voor de hulpvrager. Het geeft veel voldoening om zo te kunnen helpen. Er wonen veel oudere mensen nog zelfstandig thuis en zij hebben niet altijd de financiën en netwerk om deze werkzaamheden te laten doen.


Het helpen met een klusje of wat onderhoud doen in een tuin kost weinig inspanning maar betekent veel voor de ander en vind ik leuk en dankbaar om te doen.


“Particulier vrijwilligerswerk geeft mij veel energie en nieuwe inzichten. Het verbreed mijn horizon”

Deel blogpost