Post | augustus 2020 | Kennisbank vrijwilligers | 1 min lezen

VOG

VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Een VOG geldt voor betaald werk maar ook als je als vrijwilliger gaat werken. De (vrijwilligers)organisatie kan zelf bepalen of hij je vraagt een VOG te overleggen.

Gratis VOG

Per 1 november 2018 is de nieuwe regeling gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) ingegaan. Vrijwilligers die met kinderen of kwetsbare personen werken, kunnen gratis een VOG aanvragen. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij een verklaring van "goed gedrag"op zijn naam heeft staan, die het vrijwilligerswerk niet in de weg staan.

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de sociale veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie. Met het aanvragen van een VOG geef je een signaal af dat je werk maakt van de veiligheid binnen je organisatie.

Hoe vraag je een VOG aan?

In sommige gevallen zal je zelf een VOG moeten aanvragen. Dit kun je doen via internet of de gemeente. Sta je niet ingeschreven bij een Nederlandse gemeente dan moet je altijd direct naar www.Justis.nl. Zij beslissen in alle gevallen of je wel of geen VOG krijgt.

Vrijwilligersorganisaties die hulp of begeleiding bieden aan kwetsbare groepen of personen vragen gratis een VOG aan voor hun vrijwilligers. De organisatie moet zich wel eerst aanmelden via de website www.gratisvognl. Op deze website vind je ook alle informatie over de landelijke regeling voor een gratis VOG voor vrijwilligers.

Neem ook eens een kijkje op de volgende websites:

·        www.inveiligehanden.nl

·        www.nocnsf.nl

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. 

Deel blogpost