Post | augustus 2020 | Kennisbank vrijwilligers | 1 min lezen

Vrijwilligerswerk en uitkering

Wanneer je een uitkering hebt mag je in principe vrijwilligerswerk doen. Het kan een goede manier zijn om werkervaring en nieuwe contacten op te doen en je levert een bijdrage aan de samenleving. Het kan zelfs je kans op een baan vergroten. Maar let op er zijn wel regels waar je rekening mee moet houden. De regels zijn per soort uitkering (PW, ZW, WW. WIA, Wajong) verschillend. Ook je persoonlijke situatie is van invloed. Neem dus voor je begint altijd contact op met je uitkerende instantie (Gemeente of UWV) om toestemming te vragen. Het is belangrijk dat je dit doet voordat je begint. Zo worden misverstanden achteraf voorkomen. Een belangrijke regel is in ieder geval voor Gemeente of UWV dat betaald werk altijd voorrang heeft op vrijwilligerswerk.


Niet alle vrijwilligersvacatures worden door de Gemeente of het UWV geaccepteerd als vrijwilligerswerk. Zo is het voor bijvoorbeeld het UWV o.a. belangrijk dat de organisatie een ANBI of SBBI status heeft. Voor meer informatie klik hier


Een kleine opsomming wat als echt vrijwilligerswerk wordt gezien:

  • Het vrijwilligerswerk is onbetaald. Wel mag de vrijwilliger een vergoeding van daadwerkelijk gemaakte onkosten ontvangen óf gebruik maken van de vrijwilligersregeling.
  • Het vrijwilligerswerk wordt gedaan bij organisaties van algemeen nut, zonder winstoogmerk, die geen vennootschapsbelasting betalen. Lees hier de precieze omschrijving.
  • Het vrijwilligerswerk is niet óók betaalde arbeid. Als er een jaar lang geen betaalde medewerker de werkzaamheden heeft uitgevoerd en er is ook geen vacature geweest voor een betaald medewerker, dan kan ook iemand met een WW-uitkering het vrijwilligerswerk doen.


Meer weten ga naar de site van het NOV

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilligersverzekering

Vrijwilligersverzekering

| Kennisbank vrijwilligers
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Je bent als vrijwilliger actief bij een organisatie en het kan ...
Lees meer

VOG

| Kennisbank vrijwilligers
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een papieren document dat aangeeft dat uw gedrag in het verleden ...
Lees meer