Post | augustus 2021 | Kennisbank vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilligersverzekering

Vrijwilligersverzekering

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Je bent als vrijwilliger actief bij een organisatie en het kan zomaar gebeuren dat er sprake is van schade, diefstal of vernieling van eigendommen. In het algemeen geldt:

  • Onderzoek eerst of de situatie onder je eigen verzekeringen valt. Zo niet,
  • Vraag de organisatie waar je werkt hoe zij de verzekering van vrijwilligers heeft geregeld. Tot slot,
  • Kun je nagaan of de situatie onder de collectieve verzekering valt die de gemeente, waar je woont of vrijwilligerswerk verricht, heeft afgesloten.

 

Bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk verricht kun je navragen hoe het bij hun is geregeld.

 

Gemeentelijke collectieve vrijwilligersverzekering

Gemeente Weststellingwerf heeft een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligers, die wonen en/of vrijwilligerswerk verrichten in deze gemeente. De verzekering is er voor:

• Alle vrijwilligers, ongeacht leeftijd*

• Mantelzorgers

• Maatschappelijke stagiairs

• Mensen die in het kader van een ‘tegenprestatie’ vrijwilligerswerk doen

 

*Met uitzondering van vrijwillige politie en vrijwillige brandweer. Voor hen is een bijzondere regeling getroffen.

 

De verzekering geldt voor vrijwilligers die in het algemeen belang werken bij een non profit organisatie of af en toe maatjestaken doen bij senioren.

Doe je bijvoorbeeld als tuinwerkzaamheden bij een commerciële crècheorganisatie of stalwerk in een commerciële paardencentrum, dan valt dit niet onder deze verzekering. Ook professioneel gegeven advies door een vrijwilliger, dat niet goed uitpakt voor de klant, valt niet onder deze verzekering.

 

Is mijn vrijwilligersorganisatie wel goed verzekerd?

Om hier achter te komen is het belangrijk te beoordelen welke risico’s de vrijwilligers lopen bij het uitvoeren van hun werk. Past dit bij je huidige polis of bij de verzekering die je wilt afsluiten? Wanneer je weet wat de risico’s zijn, kun je bepalen wat er van de collectieve verzekering van de gemeente voor jouw organisatie van toepassing is en welke verzekeringen zinvol zijn om aanvullend af te sluiten. Denk aan een inzittendenverzekering bij vrijwillig personenvervoer.

   

Heb je nog vragen over de vrijwilligersverzekering? Of wil je een schade melden?

Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Weststellingwerf (link) en  Centraal Beheer. Je kan uiteraard ook bellen met het Vrijwilligerspunt Weststellingwerf.

Deel blogpost