Post | november 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilliger bij het vlechtmuseum in Noordwolde

Petra Heslinga (67 jaar) woont met haar partner in het mooie Oosterstreek.


Ik ontmoet Petra in het vlechtmuseum waar ze als vrijwilligster werkzaam is. Petra leidt een actief leven. Ze is moeder van twee volwassen kinderen en oma van 4 kleinkinderen. Naast het vrijwilligerswerk zingt Petra in een vredeskoor en is ze vaak te vinden in haar tuin en waar ze volop geniet van haar mooie vrije woonplek. 


Op mijn vraag wat voor haar de aanleiding is geweest om vrijwilligerswerk te gaan doen, vertelt Petra met veel passie.


“ Ik ben na een lange carrière als psychiatrisch verpleegkundige op mijn 59ste met vroegpensioen gegaan. Ik ben op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk wat bij mij past. Ik heb altijd een interesse gehad voor producten gemaakt van natuurlijke materialen zoals riet en wilgentenen.

Toen ik zag dat het vlechtmuseum in Noordwolde op zoek was naar een baliemedewerker heb ik direct gereageerd.”


Het nationaal vlechtmuseum in Noordwolde vertelt een bijzonder verhaal. Door gebruik te maken van de natuurlijke grondstoffen die de omgeving bood, bouwden mensen in en rond Noordwolde een bestaan op. Ze gingen vlechten met wilgenteen. Eerst maakten ze mandjes, later stoelen. Het ambacht groeide uit tot een industrie. Bijna het hele dorp leefde een groot deel van de vorige eeuw van het maken van honderdduizenden rotanstoelen per jaar. Het bezorgde Noordwolde de naam: Vlechtdorp van Nederland. Er was in het dorp zelfs een Rietvlechtschool waar men het vak van vlechter leerde. In dat Rijksmonument zit nu het museum.


“Ik werk 1 middag per week als baliemedewerkster bij het Vlechtmuseum. Ik ontvang bezoekers en geef informatie. We hebben een gezellig team en ik geniet enorm van het contact met de bezoekers.


Naast dit vrijwilligerswerk werk ik ook nog een dagdeel bij de Kringloopwinkel in Noordwolde. Ik help mee met het sorteren van kleding en zorg ervoor dat de kleding mooi op kleur in de rekken komt te hangen. Zo nodig adviseer ik de klanten. Heel afwisselend vrijwilligerswerk.

Ook ben ik als secretaris betrokken bij de stichting Kunstwerk! in de Stellingen in Noordwolde. Door de stichting wordt twee keer per jaar een expositie georganiseerd in het Buurthuis waar de werken van 16 kunstenaars wordt getoond.”


"Het doen van vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening.

Je doet iets terug voor de gemeenschap waar je onderdeel van uitmaakt. Voor mij is het belangrijk om samen te werken en om in verbinding te blijven met de mensen uit het dorp."

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Ik word er blij van als klanten tevreden de winkel verlaten

Vrijwilligster bij Kledingbank Het Winkeltje

| Verhalen van vrijwilligers
Ik word er blij van als klanten tevreden de winkel verlaten

Lees meer

Vrijwilliger papierwinkel

| Verhalen van vrijwilligers
"Ik vind het leuk om mensen op weg te helpen, zodat ze het uiteindelijk weer zelfstandig kunnen doen"
Lees meer

Vrijwilliger bij Meriant

| Verhalen van vrijwilligers
"Ik word er blij van als ik blije bewoners zie"
Lees meer