Post | oktober 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilliger bij kringloopwinkel de Veurdele in Noordwolde

Van afstand tot blijvenJohan Cornelissen woont in Noordwolde met zijn vriendin en zoon. Johan heeft gestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.

Na het behalen van zijn studie heeft Johan een aantal jaren gewerkt als zelfstandig ondernemer en als werkvoorbereider bij een meubelmakerij in Wolvega.

Door persoonlijke omstandigheden moest Johan het wat rustiger aan doen en zijn werkzaamheden stoppen.

Ter toetsing van zijn draagkracht begint Johan in september 2020 als vrijwilliger bij kringloopwinkel De Veurdele in Noordwolde.

In eerste instantie voor één ochtend in de week, maar geleidelijk aan is Johan elke dag te vinden in de winkel.

Dit bevalt van beide kanten zo goed dat Johan per 1 oktober 2021 een contract heeft gekregen en als assistent bedrijfsleider aan de slag gaat.


Johan spreekt vol passie over zijn werk. 


“De Veurdele is een moderne kringloopwinkel waar per dag zo tussen de 100 a 200 klanten komen. Het assortiment in de winkel is zeer uitgebreid en wordt voortdurend vernieuwd. In totaal werken er ongeveer 15 vrijwilligers bij de winkel die via een rooster werkzaam zijn. Mijn belangrijkste taken zijn werken met en voor vrijwilligers, klanten en de kassa.

Echter het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling in werkzaamheden. Ik voel mij soms een ´vliegende keep´. Een greep uit een dag: Ik sta het ene moment klanten te helpen, een volgend moment een bank te tillen, waarna ik tijd maak voor het ordenen van spullen in de milieustraat, dan gaat de telefoon meermaals en o nee, de koffie is op!

We krijgen hier heel veel goederen binnen, denk aan: restpartijen, kleding, meubels, curiosa, antieken en soms unieke items waarvan je eerst dient uit te zoeken wat het is.


Als vrijwilliger heb je in de winkel de ruimte om werkzaamheden te doen die bij je interesse en talenten passen.

We hebben het gezellig met elkaar en werken samen om de kringloopwinkel succesvol te laten zijn.

Elke vrijwilliger heeft zijn eigen verhaal en reden om in de kringloopwinkel te werken. Denk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, taakstraffers, gepensioneerden of mensen die een dag in de week over hebben en op zoek zijn naar een bepaalde vorm van voldoening en werkplezier. Daarnaast zijn we ook een erkend leerbedrijf en zien we ook leerlingen langskomen voor burgerschap stages.


Ik kan uit ervaring spreken hoe het is om inderdaad een afstand tot de arbeidsmarkt te hebben en hoe ik het in het begin heel fijn vond om meer

achter in de milieustraat bezig te zijn. Daar kun je even lekker tot rust komen, met de handen bezig, in het hier en nu, even niks anders dan een

doos met spullen uitzoeken. Het mooiste vind ik nog wel (als kers op de taart) dat ik nu in de gelegenheid ben om andere mensen te helpen.


Ik ben blij dat ik in september 2020 de stap heb gezet om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik heb het naar mijn zin en kan al mijn vaardigheden en creativiteit erin kwijt. In mijn geval heeft vrijwilligerswerk mij veel gebracht.”

Deel blogpost