Post | oktober 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Taalcoach bij de bibliotheek Wolvega

Je leert van elkaar!Gerda woont sinds 1996 met haar echtgenoot in Wolvega. Het echtpaar heeft 2 volwassen dochters.

Gerda is sinds mei 2020 met pensioen. Zij heeft tot haar pensioen gewerkt als docent methodiek en omgangskunde op de mbo opleiding Maatschappelijke Zorg aan het ROC Friese Poort in Drachten. Gerda leidt een actief leven. Ze heeft veel hobby’s zoals reizen, lezen, tuinieren en haar gezin. Ze is tevens lid van het Burgerplatform Sociaal Domein in de gemeente Weststellingwerf.


Vanuit haar passie voor lesgeven, de Nederlandse taal en interesse in andere culturen meldt Gerda zich aan als taalcoach bij het Taalplein in de Bibliotheek in Wolvega.

Na een kennismakingsgesprek met taalcoördinator Harmina Beugeling start Gerda in augustus 2021 als taalcoach.


Gerda vertelt vol enthousiasme over haar vrijwilligerswerk als taalcoach.


Als taalcoach help je (anderstalige) Nederlanders die hulp willen bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Daarnaast maak jij hen wegwijs in de Nederlandse samenleving.

Taal is immers van wezenlijk belang om mee te kunnen doen in de samenleving. Mensen helpen die de Nederlandse taal niet goed beheersen leek mij heel waardevol vrijwilligerswerk.

Elke woensdagmiddag oefen ik de Nederlandse taal met 2 inwoners uit Weststellingwerf die respectievelijk uit Eritrea en Syrië komen. We doen dit in de bibliotheek in Wolvega waar we een rustige plek hebben gevonden. We praten aan de hand van door het Taalplein verstrekt lesmateriaal, leesboeken en krantenartikelen. We spreken over onderwerpen die vaak door de deelnemers worden aangedragen. De taalvraag van mijn taalmaatjes staat centraal. Meestal zijn we wel 1.5 tot 2 uur aan het praten over diverse onderwerpen.

Het is heel leuk om te zien hoe enthousiast mijn taalmaatjes zijn en hoe graag zij de Nederlandse taal willen spreken en lezen. Ik help hen met de uitspraak en we praten over onderwerpen die hen interesseert. Vanuit mijn achtergrond als docent en mijn interesse voor andere culturen is dit echt vrijwilligerswerk wat bij mij past. Als taalcoach is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst maar veel belangrijker is dat je oprechte interesse in mensen hebt en hen kan motiveren en stimuleren.


Ik ben heel blij dat ik taalcoach ben geworden. Het is geweldig leuk om te doen en geeft mij veel voldoening en energie. Het is interessant om met mensen uit andere culturen kennis te maken en je leert heel veel van elkaar. “

Deel blogpost