Post | mei 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 1 min lezen

Begeleiden van statushouders in de Gemeente Weststellingwerf


Karin woont met haar man in het prachtige Noordwolde. In 2020 besloten ze na 15 jaar in Duitsland te hebben gewoond om toch weer naar Nederland terug te verhuizen.

Na jaren met veel plezier als docent Duits te hebben gewerkt is Karin toe aan een nieuwe uitdaging. Ze behaalt haar Master Serious Gaming aan NHL Stenden en gaat aan de slag bij Partoer waar ze als adviseur maatschappelijke vraagstukken in Friesland onderzoekt en advies geeft.


Naast deze uitdagende baan is Karin ook actief als vrijwilliger. Ik spreek haar op een zonnige dag in haar woonplaats Noordwolde.


“In augustus 2023 zag ik op de website van het Vrijwilligerspunt Westellingwerf de vacature van begeleider statushouder. Mijn belangstelling voor deze leuke vrijwilligersbaan was meteen gewekt en ik heb gereageerd. Doordat wij zelf als Nederlanders in Duitsland hebben gewoond weet ik dat het soms best een uitdaging is om in ander land te wonen en je weg te vinden.”


“Ik begeleid momenteel een Iraans gezin uit Noordwolde. Als begeleider help ik het gezin wegwijs maken in de gemeente en help ze bij praktische dagelijkse zaken.

Ik signaleer problemen en geef deze door aan de specialist Inburgering van de Gemeente. Door mijn achtergrond als docent heb ik het gezin de eerste weken ook Nederlandse les gegeven. Nu is het gezin begonnen met hun inburgering en krijgen ze Nederlandse les op school.


De eerste maanden bezocht ik de familie één keer per week , momenteel kom ik langs als er vragen zijn.”

Als begeleider statushouder is het belangrijk om je grenzen te bewaken en goed te weten waar je verantwoordelijkheid als vrijwilliger ophoudt.


“ Ik vind het dankbaar vrijwilligerswerk waarbij je een familie echt een stap verder helpt. De mensen komen in een nieuwe gemeente wonen waar ze vaak nog niemand kennen. Als vrijwilliger kan je echt een verschil maken voor een gezin. Zelf krijg je meer kennis en inzicht in andere culturen en vergroot je je netwerk.”

Deel blogpost