Post | april 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Mantelzorg vrijwilliger bij de Gemeente Westellingwerf

Jannie ( 73 jaar) woont sinds 2012 met haar man in het prachtige Oldeholtpade.

Het gezin verhuist eind jaren 90 vanuit Rhenen naar Nijholtwolde in de Gemeente Weststellingwerf.

Hier runnen ze een veeteelt boerderij. In 2012 verhuizen ze naar hun huidige woning in Oldeholtpade. Hun zoon neemt de boerderij over. Jannie en haar man hebben 3 kinderen en 7 kleinkinderen.


Jannie is een heel actieve dame. Ze houdt van bloemschikken, boetseren en werken in de tuin. Op vrijdag passen zij en haar man op 2 kleinkinderen. Jannie heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo was ze onder andere bestuurslid bij de plattelandsvrouwen, pr vrijwilliger bij LTO en vrijwilliger bij Trouw en Rouw in Ter Idzard en is al sinds 2006 met veel plezier mantelzorg vrijwilliger.


Ik spreek Jannie onder het genot van een kop koffie in hun prachtige woonboerderij.


Ze vertelt vol enthousiasme over haar vrijwilligerswerk als mantelzorg vrijwilliger.


“ In 2006 zag ik een vacature voor mantelzorg vrijwilligers in de krant. 

Ik heb meteen op deze leuke vrijwilligersfunctie gesolliciteerd, op gesprek geweest bij Stand-By en al snel kon ik beginnen.“


“Als vrijwilliger vervang je een mantelzorger op afgesproken tijden. Ik bezocht de mensen een aantal keren per maand. Met sommige mensen ging ik wandelen, met anderen deed ik een spelletje of dronk samen een lekker kop koffie. Als vrijwilliger bouw je echt een band op en het biedt de mantelzorger de ruimte om even iets voor zichzelf te kunnen doen. Als mantelzorg vrijwilliger is het wel belangrijk om je grenzen te bewaken en goed te weten waar je verantwoordelijkheid als vrijwilliger ophoudt. Vanuit Stand-By kregen we regelmatig trainingen om onze kennis te vergroten.”


Jannie werkt inmiddels al 18 jaar met veel plezier als mantelzorg vrijwilliger.


De mantelzorg vrijwilligers zijn sinds 2019 ondergebracht bij de Gemeente Weststellingwerf. Jannie gaat momenteel bij nieuw aangemelde mantelzorgers langs. Ze brengt ze een attentie en verstrekt de mantelzorger informatie.


“De mensen vinden het erg fijn wanneer ik langs kom. Ze voelen zich gehoord en gezien als mantelzorger. Zijn er vragen die ik niet kan beantwoorden dan geef ik deze door aan de mantelzorg coördinator“.


“Ik hoop dit vrijwilligerswerk nog lang te kunnen doen. Het geeft mij veel voldoening om anderen te helpen. Het zorgen voor een ander zit in mijn genen. Vrijwilligerswerk heeft mij altijd veel gebracht. Het geeft nieuwe inzichten en verruimt je wereld.”

 

Deel blogpost