Post | november 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vrijwilliger duofietsen bij Alliade.

Vrijwilligerswerk brengt je in contact met mensen en verruimt je blik!


Henk Lugtenberg ( 68 jaar) heeft altijd met veel plezier een melkveehouderij gerund. Toen zijn zoon het bedrijf overnam zijn Henk en zijn vrouw in 2016 verhuisd naar Oldeholtpade.

Het stoppen met de boerderij betekende voor Henk niet stoppen met werken. Henk zet nu zijn (ondernemers) talenten in als vrijwilliger bij diverse organisaties. Zo is hij onder andere penningmeester bij de Stichting Gered Gereedschap en Plaatselijk Belang Oldeholtpade en is hij fietsvrijwilliger duofietsen bij Lindestede in Wolvega . Naast al deze vrijwilligersfuncties helpt hij zijn zoon nog op de boerderij.


Henk vertelt met veel enthousiasme over zijn vrijwilligerswerk bij Lindestede in Wolvega.

“ In 2020 besloot ik op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Op de website van het Vrijwilligerspunt Weststellingwerf zag ik de vacature voor fietsvrijwilliger op de duofiets bij het woonzorgcentrum Lindestede in Wolvega. Ik houd erg van fietsen en ga er graag op uit. Hoe mooi om dit met iemand anders te kunnen doen. Na een fijn sollicitatiegesprek met de welzijn coach van Lindestede ben ik begonnen.”


“Twee ochtenden in de week fiets ik met bewoners. Bij Lindestede wonen veel bewoners met een complexe zorgvraag die vaak niet meer zelfstandig kunnen fietsen. De duofiets heeft trapondersteuning, waarbij ik stuur en trap en de bewoner indien mogelijk kan meetrappen. Ik haal in de ochtend de bewoner zelf van de afdeling. Ik heb dan even contact met de medewerkers van de zorg en kan nog een en ander bespreken. Als het weer het toelaat gaan we erop uit. De gemeente Weststellingwerf is prachtig om te fietsen met goede fietspaden. Ik fiets eigenlijk altijd alleen met een bewoner. Soms wordt er gepraat en soms genieten we in stilte van het fietsen en de natuur.”


“ Vrijwilliger duofietsen is waardevol werk. Sommige bewoners komen niet veel meer buiten en het wekelijkse fietstochtje geeft hen de kans om erop uit te gaan en brengt afwisseling in hun dag. Het is fijn om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen” 

 

Deel blogpost